društva vinogradnikov in pridelovalcev oljčnega olja
Bertokov, Pobegov - Čežarjev in Sv. Antona
OLJE in VINO
NOVICE
 

Društvo Vinol, ki je bilo ustanovljeno leta 2001, je obnovilo svetlo tradicijo povezovanja vinogradnikov, vinarjev in oljkarjev v Bertokih, Čežarjih, Pobegih in Sv. Antonu.

Vinogradništvo v Istri ima starodavne korenine, na Šavrinskih gričih od vselej raste sladko grozdje, ki da izvrstna vina, oljčno olje iz teh krajev je bilo že v antiki cenjeno širom po evropskih deželah.

V Pobegih, vasici v koprskem zaledju, so konec 19. stoletja, 31. januarja 1895, ustanovili posojilno in konzumno društvo. Osem let so bili najemniki, leta 1903 pa je društvo, ki je takrat štelo 54 članov, kupilo zemljišče „na prostoru, ki lepšega ne najdete tu okrog“, kjer so zgradili Narodni dom. Prizadevni člani, ki so se ob gospodarskem borili tudi za narodov obstoj, so ob začetku I. svetovne vojne postavili društveno klet, prvo te vrste daleč naokrog.

Tradicijo konzumnega društva, čigar delovanje je med svetovnima vojnama zamrlo, danes nadaljuje društvo vinogradnikov in pridelovalcev oljčnega olja Vinol. Vanj je vključenih 50 članov, ki s skupnimi predstavitvami krepijo prepoznavnost svojih krajev, najbolj ponosni pa so na domače prireditve.

Vsako pomlad pripravljajo Pokušino vina in oljčnega olja, na jesen pa Bendimo, otvoritev trgatve. Družno se odpravljajo na sejme in predstavitve v Sloveniji in tujini. Člani Vinola so za svoja vina in oljčna olja prejeli številna odmevna priznanja, dober glas o sebi so razširili po vseh bližnjih deželah Evrope.

Na posebnem mestu v društvenem delovanju je oživljanje nasadov cipra, skoraj pozabljene avtohtone sorte vinske trte iz katere stisnejo mošt za močno, aromatično rdečkasto vino, ki diši po vrtnicah.

Gostoljubni Šavrini s pobočij med dolino reke Rižane, Vanganelom in Potokom radi povabijo v svoje hrame, do katerih vodijo dobro označene poti. Ob vinu in oljčnem olju se bo za obiskovalce našla tudi kakšna feta pršuta, sveže sadje, predvsem pa dobra volja in veliko zgodb, ki jih je zapisalo trdo, a pestro življenje v Istri.